Рускинята Мария Шарапова спечели за първи път в кариерата си Откритото първенство на Франция по тенис.

Поставената под номер 2 Шарапова разби на финала 21-ата в схемата Сара Ерани (Италия) с 6:3, 6:2 за 89 минути.

Така рускинята стана десетата състезателка в историята, която оформи Голям шлем, след като има титли и в останалите три турнира от веригата. Тя триумфира на "Уимбълдън" през 2004 година, на Откритото първенство на САЩ през 2006 година и на Откритото първенство на Австралия през 2008 година.

25-годишната Шарапова започна отлично. Тя поведе с 4:0 за по-малко от четвърт час, след като даде само 6 точки на съперничката си в първите 23 разигравания.

Постепенно Ерани стабилизира играта си и успя да върне единия пробив. В последствие рускинята пропусна два сетбола при 5:2, но в деветия гейм при собствен сервис тя беше безапелационна.

Във втората част Шарапова поведе с 2:0, а малко по-късно направи и втори пробив за 4:1. Италианката опита да се върне в мача и успя да пробие за 2:4, но за повече нямаше сили.

Рускинята, която е с 24 сантиметра по-висока от Ерани, завърши мача с 37 печеливши удара срещу само 12 на италианката, която дебютира на финал на сингъл в турнирите от Големия шлем.

"Това е велик момент в моята кариера. Трудно ми е да опиша с думи какво чувствам", заяви победителката на корта след награждаването.

С успеха Шарапова се завръща на първото място в световната ранглиста от понеделник, а Ерани пък за първи път ще влезе в топ 10 на класацията на УТА. Тя ще бъде десета.

Любопитното е, че вчера Ерани спечели титлата на "Ролан Гарос" на двойки в тандем със сънародничката си Роберта Винчи.