Мария Шарапова направи триумфално завръщане у дома си, след като започна с победа участието си на силния турнир в Санкт Петербург. Петкратната шампионка от Големия шлем победи родената в Русия, но представяща Австралия Дария Гаврилова с 6:0, 6:4 и по този начин си осигури мач във втори кръг с поставената под №3 Дария Касаткина.

Резултатът показва категоричен успех, но той не дойде толкова лесно за Шарапова. Първият сет, макар и завършил 6:0, продължи цели 48 минути. Във втория пък красавицата се възстанови от пробив пасив, за да стигне до крайния успех.

За Шарапова това бе първи мач в Санкт Петербург, където пристигна от Мелбърн, където детронира шампионката от 2018-а Каролине Возняцки преди да загуби от Ашли Барти в три сета.

Освен това победата бе първа за Шарапова на руска земя от февруари 2012-а. На WTA турнир в родината си пък тя нямаше победа от Москва през октомври 2007-а.

В друг мач от първия кръг бившата №2 Вера Звонарьова продължи успешното си завръщане в играта след близо две години отсъствие. Тя победи своята сънародничка Екатерина Макарова с 6:3, 6:4

Алисън Ван Уйтванк пък се наложи с 6:2, 6:4 над Кирстен Флипкенс в изцяло белгийски двубой.