Мария Шарапова отказа да търси оправдания след отпадането си още в първия кръг на Australian Open. Руският секссимвол отстъпи пред сънародничката си Мария Кириленко, като явно си пролича, че не се намира в най-добрата си форма.

„Просто не спечелих мача. Това е,” заяви Шарапова. „Определено имах своите шансове, и не ги използвах. Имах чувство, че мога да се върна в мача, но просто не използвах шансовете си и я оставих да контролира ситуацията.”

Трикратната шампионка в турнири от Големия шлем призна, че е била наясно, че Кириленко е класен състезател, и двете са приятелки извън корта.

„Когато излезем на корта, не мислим за това,” заяви Шарапова. „Просто се опитваме да играем нашата си игра. Независимо колко добре познаваш някого, всеки мач е различен. Тя е труден съперник, често променя ритъма си. Днес успя да проведе чудесен мач.”

Шарапова пропусна миналогодишното Открито първенство на Австралия, тъй като се възстановяваше от контузия в рамото, и се върна на корта едва през месец май. Тя обаче отрече липсата на много участия в последните месеци да й се е отразила, на формата и на вярата в себе си.

„Не бих казала, че се е отразила на вярата ми, това е нещо, което или имаш, или нямаш,” отбеляза тя. „Очевидно това е първият ми турнир за годината, и ми се падна опонент, който играе наистина добър тенис. Бих могла да се разочаровам, или да го приема и да продължа да се трудя упорито на корта. Предпочитам втората опция. Имаш един лош ден, но трябва да продължиш напред. Има и по-лоши неща в живота. Има хора по света, които дори не знаят, че е имало такъв мач.”

Мария Шарапова все пак не губи никакви точки за ранглистата, тъй като те се определят на 12-месечна система, и тъй като рускинята не игра миналата година в Мелбърн, сега няма точки, които да защитава.