Шампионката от "Ролан Гарос" Ига Швьонтек се класира за първия си финал след триумфа в турнира от Големия шлем в Париж. Поставената под номер 5 Швьонтек надделя над швейцарката Джил Тайхман с 6:3, 6:2 и ще играе за титлата на турнира в Аделаида.

19-годишната полякиня взе първия сет с единствен пробив в за 3:1, а във втората част направи серия от пет поредни гейма, за да триумфира.

"Чувствам се солидно. За мен това е много важно, защото, когато играя добре, се забавлявам. Целта ми от началото на сезона е да бъда по-постоянна в изявите си, да играя добре седмица след седмица. Знам, че не винаги е възможно, но ми се ще да бъде по-често", коментира Швьонтек, която достигна до трети финал в кариерата си и се стреми към втора титла.

В мача за трофея утре тя ще се изправи срещу втората в схемата Белинда Бенчич (Швейцария).

Бенчич, 12-а в световната ранглиста, елиминира 16-годишната Коко Гоф (САЩ) със 7:6(2), 6:7(4), 6:2. Швейцарката навакса пасив от 1:4 гейма в първия сет, който спечели в тайбрек, а във втората част тя дръпна с 4:1 и при 5:3 сервираше за победата, но пропусна мачбол и позволи на Гоф да върне пробива. В последствие американката изравни след успех в тайбрека.

В решаващия трети сет Бенчич поведе с 5:1 и този път не допусна обрат. Тя търси пета титла в кариерата си.