Серина Уилямс направи провокативно изказване относно разпределянето на наградните фондове при мъжете и жените в тениса. Вечe няма разлика по отношение на заработените пари от тенисисти и тенисистки в турнирите от Големия шлем, но в останалите надпревари това не е така. Именно по-малките суми във въпросните състезания станаха повод носителката на 23 „мейджър“ титли да изразни мнение, че фактът, че има гърди не означава, че трябва да изкарва по-малко.

„Всеки трябва да изкарва това, което си е заслужил – каза Серина, цитирана от tennisworld.usa. – Заслужавам да ми се плаща колкото и на мъжете. Не заслужавам по-малко, само защото аз имам гърди, а те нямат. Изобщо не трябва да е така. Работят точно толкова усърдно, откакто съм 3-годишна, мъжете – също“, коментира тя, цитирана от tenniskafe.

Серина Уилямс срещу Бианка Ванеса Андрееску

източник: Gulliver/Getty Images

„Всъщност имам снимка, на която съм в бебешка количка на корта, така че се занимавам с тенис и от по-рано. Целият ми живот е посветен на това да съм топ спортист и не трябва да заработвам по-малко заради пола си“.

Последният загубен финал в Шлема за Уилямс дойде в Ню Йорк, където тя отстъпи на 19-годишната Бианка Андрееску след 3-6 5-7. По-рано през сезона не спечели сет в битката за трофея на Уимбълдън срещу Симона Халеп, като румънката я надигра за едва 55 минути на корта. Година по-рано Серина загуби противоречивия финал на US Open срещу Наоми Осака, а в All England Club през 2018 отстъпи пред Анджелик Кербер. Последният ѝ „мейджър“ дойде на Australian Open 2017.

Серина Уилямс срещу Бианка Ванеса Андрееску

източник: Gulliver/Getty Images

„Много треньори и играчи казват: „Серина има късмет. Тя само се появява и печели мачове“. Боже, ако можех да го правя! Мисля, че колкото повече остаряваш, толкова в по-добра форма трябва да си“.

А темата за наградните фондове продължава от години, като в началото на този сезон Рафаел Надал също взе отношение:

Серина Уилямс

източник: Getty/Gulliver images

„Разбира се, че аз имам майка, сестра, които обичам най-много на света. От тази гледна точка ми се иска всичко да бъде поделено поравно. Не само мъжете, но и жените трябва да имат еднакви възможности и права. Що се отнася до наградните фондове говорим за положения труд. В някои сфери жените печелят повече, в други – мъжете. Не трябва да гледаме от гледна точка на пола, а според качеството на труда и възможностите продуктът да бъде продаден. Всичко останало, извинете ме, би било лицемерие и не искам да го обсъждам“.

Въпросното изказване на Рафа стана повод за реакция на Винъс Уилямс:

„„Не знам нищо за моделите. Предполагам, че това е метафора. Има още много работа за вършене. Мъжете трябва да искат промяната да се случи толкова, колкото го искат и жените. Това е много важно. Трябва да отглеждаме синовете си така, че да гледат на жените като на равни. Всичко се случва много бързо. Мислехме си, че ще трябва да се борим много повече години, за да получаваме еднакви пари на турнирите от Големия шлем.“

Серина Уилямс

източник: Getty/Gulliver images

Роджър Федерер пък води друга борба – за повече пари на турнирите от по-ниска категория. През годината той изрази позиция, че фокусът на наградните фондове трябва да се измести от най-високото ниво до по-ниските равнища на Тура.

„Мисля, че ако има повишаване на парите, това вече не трябва да се случва на върха. Чувствам, че тук сме достигнали доста добро ниво. Смятам, че ще се борим за това. Ще бъде страхотно, ако играчите в по-ниските нива като „Чалънджър“ тура, също могат да оцеляват, а не само тези на върха“.