Бившата номер 1 в света Серина Уилямс се класира за полуфиналите на турнира на червени кортове в италианската столица Рим с награден фонд 2,1 милиона долара.

Уилямс, която е шампионка в турнира от 2002-ра година, поведе с 4:0 срещу местната любимка Флавия Пенета, след което италианката се отказа заради контузия на китката на дясната ръка.

Италианката поиска медицинска помощ след края на третия гейм, а преди началото на петия се отказа от мача след само 27 минути на корта.

30-годишната американка записа 17-а поредна победа, след като спечели титлите на последните два турнира, в които участва в Чарлстън и Мадрид.

"Никой не иска да печели по този начин, но съм щастлива, че ще имам половин ден почивка", каза американката.

Серина Уилямс ще се изкачи до пето място в световната ранглиста в понеделник.

На полуфиналите Уилямс ще играе с шампионката от "Ролан Гарос" На Ли (Китай), която победи Доминика Цибулкова (Словакия) с 6:1, 7:6 (4) за 91 минути.

Китайката, която е номер 8 в схемата, поведе с 5:2 във втория сет, но Цибулкова успя да изравни. В тайбрека На Ли спечели със 7:4.

В другите два полуфинала играят Винъс Уилямс (САЩ) срещу защитаващата титлата си Мария Шарапова (Русия) и победителката от "Уимбълдън" и четвърта поставена Петра Квитова (Чехия) срещу германката Ангелик Кербер.