Сесил Каратанчева се завръща в професионалния тенис след 4-годишно отсъствие. 33-годишната българка ще участва на турнира на клей в Сарагоса, Испания, следващата седмица (10-15 април). Бившата номер 35 в света влиза директно в основната схема на състезанието, което е с награден фонд 80 000 долара. Сесил е със защитена позиция в световната ранглиста от юли 2019 г., когато изигра последния си мач при професионалистите. Тогава тя бе на 213-та позиция. От няколко седмици Каратанчева тренира в Испания.
 
Сесил е 17-а в списъка на заявените участнички в Сарагоса, където водач на схемата ще бъде първата ракета на Черна гора - Данка Ковинич (№73 в света). Четвърта поставена пък ще бъде настоящата ни най-добра тенисистка Виктория Томова (№88). За последно Каратанчева игра в тура в квалификациите на "Уимбълдън" през 2019 г., когато отпадна в I кръг с 2:6, 2:6 срещу румънката Елена-Габриела Русе. Последната й победа пък датира от април 2019 г., когато на старта на основната схема в Шарлътсвил (САЩ, $80 000) елиминира Урсула Радванска (Полша) с 6:2, 6:2.
 
Каратанчева проби в световния тенис на 14-годишна възраст. През 2005 г. тя игра на четвъртфиналите на “Ролан Гарос”, а в края на същата година достигна до върховото си класиране в ранглистата - 35-о място в света. Сесил пропусна следващите две години поради наказание за употреба на допинг. Година след завръщането си на корта през 2008 г. пък Сесил взе казахстански паспорт и в продължение на шест сезона представяше бившата съветска република (2009-2014).
 
Макар че след лятото на 2019 г. няма участия по турнири, Каратанчева така и никога не е обявявала официално край на своята състезателна кариера. Междувременно през пролетта на 2021 г. тя откри собствена тенис академия в София, а през лятото на същата година роди и първото си дете - син на име Матео.
 
Софиянката, която през август ще навърши 34-години, ще се опита да тръгне по пътя на Цветана Пиронкова, която се завърна изключително успешно на корта, след като стана майка.