Италианката Сара Ерани, поставена под номер 23 в основната турнирна схема, за първи път се класира за финал от Големия шлем, побеждавайки днес на полуфинала на откритото първенство на Франция по тенис за жени Саманта Стоусър /Австралия/ в три сета - 7:5,1:6 и 6:3.

Това е голяма изненада, тъй като 25-годишната Ерани никога не е преминавала четвъртфиналите на голям турнир и никога в своята кариера не е побеждавала тенисистка от Топ 10. Сара Ерани в събота на финала ще играе срещу победителката от втория полуфинал между Мария Шарапова /Русия/ и Петра Квитова /Чехия/.

В първия сет тенисистката от Болоня - Сара Ерани, се възполза от няколко груби грешки на Саманта Стоусър, номер 6 в световната ранглиста, която има много по-голям опит - австралийката за четвърти път играе на такова ниво, а през миналата година спечели откритото първенство на САЩ. В днешния мач на централния корт австралийката направи 48 непредизвикани грешки.

След днешната си победа Ерани върви по стъпките на своята сънародничка Франческа Скиавоне, последната италианка, побеждавала в Париж /През 2010 година Скиавоне победи на финала на Ролан Гарос именно австралийката Саманта Стоусър/. "Тя ме вдъхновяваше, аз винаги съм знаела, че тя е невероятна тенисистка. Не мога да повярвам, че съм на финала. Нямам думи, това невероятно", заяви през сълзи 164-сантиметровата италианка Сара Ерани минути след победата си.

Сара Ерани се класира и за финала на двойки заедно със своята сънародничка Роберта Винчи. През тази година, кято е явно най-успешна в кариерата й, Ерани има три спечелени турнира - в Акапулко, Барселона и Будапеща. С днешното си класиране за финала на Ролан Гарос италианката Ерани за първи път ще влезе в топ 10 в света в понеделник, а ще стане и номер 1 в Италия, след като влезе на турнира в Париж в "кожата на номер 4" на италианските тенисистки след Скиавоне, Винчи и Пенета.