Австралийката Саманта Стосър спечели изненадващо титлата от Откритото първенство по тенис на САЩ, след като победи с 6:2, 6:3 Серина Уилямс на финала в женската схема.

Стосър изигра мача на живота си срещу най-успешната тенисистка в нейните състезателни години, спечели първа титла от Големия шлем и разби надеждите на американската публика за трофей на Уилямс в деня, в който се почитат жертвите от атентата в Ню Йорк преди 10 години.

Уилямс, която се бореше за четвърта титла от САЩ, не успя да покаже най-доброто от себе си, след като стигна до финала без загубен сет. Тя „прегоря” и оспорваше почти всяка точка във втората част на мача. Докато Уилямс правеше това, Стосър вървеше устремено към победата и първа титла за Австралия на американска почва от 73-а година насам. Тя постави Уилямс под огромно напрежение и разчиташе на силното връщане от сервис, което редовно пращаше американката зад основната линия.

Последвалите посрещания с бекхенд доведоха до множество грешки от страна на представителката на домакините. Стосър стигна до пробив в подаването на Уилямс на два пъти в първия сет, а след това направи същото в три разигравания във втория. За сметка на това австралийката загуби свой сервис-гейм само един път.