Гръцката тенисистка Мария Сакари достигна за първи път до полуфиналите на турнира на клей от сериите УТА 1000 в испанската столица Мадрид с награден фонд 7,7 милиона евро.

Поставената под номер 9 Сакари елиминира 31-ата в схемата Ирина-Камелия Бегу (Румъния) с 6:7(3), 6:4, 6:2 след почти три часа игра. Бегу пропиля аванс от 5:3 гейма в първия сет, но все пак стигна до успеха в него след пет поредни точки в тайбрека.  В последствие Сакари дръпна с 5:2 гейма по пътя си към изравняването на резултата, а в решаващата трета част тя направи две серии от по 3:1 гейма, за да триумфира.

"Тя използва много различна тактика за игра от това, с което съм се сблъсквала в последните години в Тура. Не е лесно да се справиш с тези балонни топки, които тя често пускаше. Радвам се, че удържах психически, защото като игра не бях на толкова високо ниво. Надявам се в следващия мач за се представя по-добре", коментира гъркинята.

За място на финала тя ще играе срещу шампионката от Откритото първенство на Австралия и номер 2 в схемата Арина Сабаленка (Беларус). Двете са се срещали осем пъти, като Сабаленка води с 5:3. За последно те играха в средата на март в Индиън Уелс (САЩ) и състезателката от Беларус надделя с 6:2, 6:3.  

"Знам, че тя е в топ форма и е най-добрата в Тура в момента. Все пак тук кортът не е с твърда настилка, нейната любима, но тя все пак е печелила турнира и играе много силно. Аз също вярвам, че мога да се справя добре на червено. Ще видим какво се стане. Любопитно ми е какво ще се получи в сравнение с досегашните ни мачове", каза Сакари.

Сабаленка е шампионка на турнира в Мадрид през 2021 година.