Арина Сабаленка ще се превърне в 29-ата жена, оглавявала световната ранглиста на WTA. Това ще се случи следващия понеделник след края на US Open, защото Ига Швьонтек отпадна в четвъртия кръг и ще загуби 1760 точки от актива си.
 
За трети пореден турнир от “Шлема” Сабаленка имаше възможността да изпревари Швьонтек, която иначе изкара цели 75 поредни седмици на върха. През настоящата кампания тя спечели “Ролан Гарос”, а отпадна на четвъртфиналите на “Уимбълдън”, като преди това беше стигнала до осминафиналите в Австралия.
 
Сабаленка обаче се оказа по-постоянната от двете по отношение на резултатите в турнирите от “Шлема” - титла в Мелбърн, последвана от полуфинали в Париж и Лондон. Според букмейкърите беларускинята е фаворит номер 2 за трофея в Ню Йорк, като само Коко Гоф има малко по-ниска ставка, макар да е спорно колко може да се разчита на американката да триумфира на “домашния” си “мейджър”.
 
Сабаленка ще бъде едва осмата тенисистка в 48-годишната история на световната ранглиста на WTA, която е била номер 1 на сингъл и на двойки в даден етап от кариерата си.
 
Иначе само Щефи Граф (186 седмици) и Мартина Хингис (80 седмици) са били по-дълго на върха от Швьонтек, когато за първи път са се изкачили на първата позиция. Сабаленка пък най-после ще оглави ранглистата, след като цели 59 седмици беше на втората позиция.