Беларуската тенисистка Арина Сабаленка разкри, че от началото на руската инвазия в Украйна отношението към нея от собствените й колеги и колежки се е променило рязко в негативна посока. Самата тя е казвала, че не изпитва омраза към украинците и им съчувства заради случващото се.

Беларус обаче бе отправната точка за инвазията и спортистите от страната отнесоха същите санкции, както и руснаците.

"Никак не ми е лесно, защото никога досега не бях срещала такава омраза в съблекалнята. Случвалото ми се е да ме облива негативизъм в Инстаграм след загубен мач, но от колегите ми никога не бях виждала подобно нещо", заяви Сабаленка преди Маями Оупън.

Шампионката от откритото първенство на Австралия загуби финала в Индиън Уелс срещу Елена Рибакина в неделя. По-рано, на същия турнир, украинката Лесия Цуренко се оттегли от мач срещу Сабаленка заради паник атака, предизвикана от реч на шефа на УТА Стийв Саймън относно начина, по който тенисът трябва да се отнася към руската инвазия.

Сабаленка заяви, че напоследък има "странни разговори" с членове на екипите на някои тенисисти.

"В началото беше много трудно, но нещата постепенно се подобряват", добави тенисистката от Беларус, която ще почива в първия кръг на турнира в Маями. Във втория тя ще срещне победителката от двубоя между американките Слоун Стивънс и Шелби Роджърс.

Лидерката в световната ранглиста Ига Швьонтек от Полша призова за по-голяма подкрепа към украинците и заяви, че ръководството на УТА и АТП не прави достатъчно по въпроса. Двукратната победителка от турнири за Големия шлем Виктория Азаренка, която пък е от Беларус, има коренно противоположно мнение.

"Всеки човек има различно поведение. Аз лично не споделям мнението на Ига. Ще я помоля да проверява фактите, преди да коментира нещо публично. Това е правилният подход преди подобни разговори", заяви Азаренка./БТА