Рускините Динара Сафина и Светлана Кузнецова се класираха за финала на турнира по тенис в италианската столица Рим с награден фонд 2 милиона долара.

Номер 1 в света Сафина надделя в много оспорван мач над четвъртата в схемата и Винъс Уилямс с 6:7(3), 6:3, 6:4 след 3:09 часа игра.

Американката, шампионка от 1999 година, взе първия сет след тайбрек и поведе с 2:0 във втората част, но рускинята се върна в мача, след като спечели шест от следващите седем гейма.

В решаващата трета част Сафина на два пропиля сет пробив аванс, но в крайна сметка тя успя да спечели за трети път подаването на съперничката си и затвори мача в десетия гейм при собствен сервис.

Въпреки поражението, Уилямс ще се изкачи на трето място в световната ранглиста през следващата седмица.

В другия полуфинал по-рано днес поставената под номер 7 Кузнецова надделя без особени проблеми над шестата Виктория Азаренка (Беларус) с 6:2, 6:4 след 89 минути игра.

В срещата за титлата утре Сафина ще търси реванш за поражението си от Кузнецова на финала на турнира в Щутгарт през миналата седмица, когато съперничката й взе първи трофей през сезона.