Румънката Сорана Кърстя отстрани бившата номер едно в света Йелена Янкович от Сърбия и се класира за първи път на четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис. Кърстя, която е 41-ва в света, обърна поставената под номер 5 Янкович с 3:6, 6:0, 9:7 след 2:44 часа игра.

24-годишната сръбкиня, полуфиналистката от последните два сезона, набързо поведе с 4:1. След това двете си размениха по един пробив, което се оказа достатъчно за Янкович.

19-годишната румънка започна отлично втората част. Тя поведе с 3:0, след което Янкович поиска медицински таймаут заради мазол на пръст на крака. Сръбкинята продължи, но до края на сета румънката доминираше изцяло и не даде гейм на съперничката си.

Третата част вървеше равностойно до деветия гейм, когато Янкович проби. Така при 5:4 тя сервираше за мача и дори поведе с 30:0, но допусна обрат и Кърстя изравни геймовете.

Румънката продължи с по-активната си игра, докато бившата номер едно с всяка изминала минута изглеждаше все по-уморена. Така при 8:7 Кърстя достигна до първи мачбол при подаването на Янкович. Румънката го пропусна, а след това пропиля и още един, но при третата си възможност отправи страхотен бекхенд по диагонала и с 43-ия си печеливш удар в срещата стигна до най-големия успех в кариерата си.

За място на полуфиналите тийнейджърката ще се изправи срещу победителката от мача между номер 30 Саманта Стосър от Австралия и представителката на домакините Виржини Разано.