Шампионката на Уимбълдън Елена Рибакина е на мнение, че организаторите на турнира от Големия шлем са взели правилното решение с допускането на тенисисти от Русия и Беларус на турнира тази година. Те ще се състезават като неутрални спортисти.

През миналата година Уимбълдън бе единственият турнир от Големия шлем, който не допусна до участие тенисисти от Русия и Беларус. Организаторите обясниха, че решението от петък е било "изключително трудно" и че те продължават да "порицават" руската инвазия в Украйна. Москва я нарича "специална военна операция".

Рибакина, родена в Русия, се състезава за Казахстан от 2018 насам. Тя спечели Уимбълдън миналата година, но не получи 2000 точки за успеха си. АТП и УТА решиха турнирът да остане извън ранкинг сериите заради неучастието на неутрални спортисти от Русия и Беларус.

Gulliver/GettyImages
13 снимки

"Те играят на всички турнири, но не и на Уимбълдън. Правят го без флаговете на страните си и според мен това е правилното решение", заяви Рибакина, цитирана от агенция Ройтерс.

Състезателите от Русия и Беларус имат забрана за открита подкрепа на инвазията и не могат да получават финансова подкрепа от федерациите в страните си, добавят от Уимбълдън.

Двукратната шампионка Петра Квитова, която победи Рибакина на финала в Маями в събота, се противопостави на решението. Тя и други тенисистки са на мнение, че руснаци и беларуси не бива да бъдат допускани и до Олимпиадата в Париж.

"Наистина оценявам, че поне не играха миналата година", заяви чехкинята.