ФБР започна разследване на нова мрежа за уреждане на мачове, която е свързана с Армения и действа в седем различни държави, съобщават Welt и ubitennis.net.

От немския обществен оператор ZDF са получили информация за нелегалната мрежа, свързана с арменската мафия. Медията съобщава, че са били замесени 135 професионални тенисисти, но нито едно от имената не се споменава. Освен всичко това със скандала е замесен играч от топ 30 на мъжкия Тур. Името му не е разкрито, но е ясно, че той има три ATP титли в актива си. Не е ясно по какъв начин тенисистът е свързан с разследването и какви са обвиненията срещу него, ако изобщо има такива.

Тенисист от Германия е потвърдил пред разследващите за действието на нелегалната операция по уреждане на мачове. Немските медии твърдят, че той не е сред топ състезателите от страната. В момента разследвания текат в Испания, Франция, САЩ и Белгия.

„Случаят е свързан с арменската мрежа за уреждане на мачове, която се е разпространила в седем държави в Европа. Действащите хора са много интелигентни и са вършили измами в големи измерения“, каза белгийският министър на правосъдието Ерик Бишоп през ZDF, цитиран от ubitennis.net.

„Не само измерението е уникално, но също и системата за манипулиране на мачовете. Стотици са случаите, в които уреждащите са в близък контакт с тенисистите на корта. В крайна сметка, всяка манипулация води до десетки хиляди евро печалба“.

В последните години управленските тела в тениса гарантираха, че ще се борят с уреждането на мачове. Според доклад на Международната асоциация за интегритет има 72 подозрителни мача през първите три четвърти на 2019. Това все пак е с 40% по-малко в сравнение със същия период през 2018, когато е имало 121 такива срещи.

Според министъра на правосъдието на Белгия нито една друга страна не е коментирала публично настоящото разследване.

„Тази мафия е много добре структурирана. Има хора, които са отговорни за печалбите, други, които перат парите, както и трети, които осъществяват контакт с играчите“, обясни Ерик Бишоп.