Една от тенисистките, сочени за фаворити за титлата на Откритото на Австралия, Мария Шарапова отпадна още в първия кръг на надпреварата. Поставената под номер 14 рускиня бе победена сънародничката си Мария Кириленко със 7:6 (7:4), 3:6, 6:4.

Срещата между двете състезателки, които се познават от девойки, буквално се проведе в зала, тъй като покривът на Род Лейвър Арина бе спуснат заради утринния дъжд в Мелбърн.

Срещата продължи 3,22 часа, като и двете рускини показаха в хода на мача, че заслужават успеха. Мария Шарапова бе особено нестабилна при сервисите, като според статистиката тя записа 9 аса и 11 двойни грешки. Освен това хубавата Маша допусна грешки и в останалите компоненти от играта, от което се възползва Кириленко. Шарапова допусна 77 непредизвикани грешки, но за това трябва да се отдаде заслуженото и на Кириленко, която успяваше да предскаже действията на своята опонентка и съответно да й противодейства.

Третият сет отново бе за Кириленко, която успя да поведе с 3:0, 4:1 и 5:2, но в деветия гейм Шарапова получи шанс да изравни. В крайна сметка тя не успя да се възползва от тази възможност и в десетия гем отново бе пробита за крайното 6:4.

В следващия кръг на Откритото първенство на Австралия Мария Кириленко ще се изправи срещу Ивон Мойсбургер от Австрия.