Турнирът при жените на Откритото първенство по тенис на САЩ предлага доста повече изненади от надпреварата при мъжете до сега. Ден след като световната №1 Ана Иванович напусна след поражение от 188-та в света, и миналогодишната финалистка Светлана Кузнецова ще си стяга багажа от „Флъшинг Медоус”.

Руската тенисистка, поставена под №3 в основната схема, загуби от Катарина Среботник с 3:6, 7:6, 3:6. Кузнецова, която спечели титлата на US Open през 2004 година, изпитваше сериозни проблеми с честите излизания на Среботник на мрежата. Това е най-доброто класиране в кариерата на словенката в този турнир. По-рано тази година тя победи друга топ състезателка – Серена Уилямс – на Ролан Гарос.

В закъснелите заради дъжда над Ню Йорк срещи Марион Бартоли отстрани Линдзи Дейвънпорт с 2-0 сета, със същия резултат се класира напред още Пати Шнидер, която победи Магдалена Рибарикова.

Втората в схемата Йелена Янкович премина, но не без проблеми в следващия кръг. Сръбкинята се наложи над Жен Жи със 7:5, 7:5. За неин късмет, контузията в левия крак изглежда отшумява, и Янкович изглежда готова да продължи напред към своя първи финал на турнир от Големия шлем. След отказването на Жустин Енен, контузията на Мария Шарапова, отпадането на Иванович, и сестрите Уилямс в другата част на схемата – това е перфектният път за Йелена Янкович, коментират в САЩ.