Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова загуби първия мач от група "Средец", с който беше открит Турнира на шампионките на WТА в "Арена Армеец" в София с награден фонд 750 хиляди долара. Участващата с "уайлд кард" Пиронкова претърпя поражение от вицешампионката от Откритото първенство на Австралия и поставената под номер 2 Доминика Цибулкова (Словакия) с 3:6, 6:7(6) след 1:51 часа.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова изтегли жребия в началото на мача. 27-годишната Пиронкова сервираше в първия гейм, но в играта й пролича нервност и тя допусна пролив на нула с двойна грешка.

Пловдивчанката имаше възможност веднага да си върне пробива, но не се възползва от две възможности и 12-ата в света Цибулкова поведе с 2:0.

В последствие българката стигна до обрат за 3:2, а в шестия гейм пропиля още три шанса за пробив за да поведе с 4:2. Така Цибулкова изравни за 3:3, а след това взе още три поредни гейма, с което и първия сет за 46 минути, въпреки че в него успя да вкара само 48 процента от първия си сервис и допусна шест от деветте си двойни грешки в двубоя.

41-ата в класацията на WТА Пиронкова стартира отлично втората част и поведе с два пробива аванс при 4:1. Българката сервираше за сета при 5:4, но допусна пробив на нула за 5:5, а след това се стигна до тайбрек.

В него пловдивчанката започна с мини-пробив, но след това загуби шест поредни точки. В последствие тя отрази пет мачбола и стигна до 6:6 точки, но словачката взе следващите две разигравания а с това и мача.

Така Пиронкова допусна седма загуба в осем срещи срещу Цибулкова. Пловдивчанката все пак си осигури 20 хиляди долара и 25 точки за световната ранглиста, в която тя ще се изкачи в топ 40 през следващата седмица./БТА