Германката Андреа Петкович постигна първа победа на Турнира на шампионките на УТА в София с награден фонд 750 хиляди долара. Поставената под номер 4 Петкович надделя над най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова със 7:5, 6:2 в срещата от втория кръг в група "Средец".
Двубоят продължи малко над два часа, като първият сет завърши след 86 минути игра след 116 разиграни точки.

"Мачът беше много изтощителен с дълги разигравания, особено в първия сет. Всеки гейм преминаваше през множество изравнявания. При 4:3 за мен видях, че тя имаше някакъв проблем крака. Не знам доколко това повлия на играта й, но почувствах, че тя изпитва физически затруднения. Аз също бях изморена, но си казах, че трябва да се събера ида остана агресивна и да се боря за всяка точка", коментира Петкович.

"Не мога да кажа, че тя ме е изненадала с нещо. Очаквано бекхендът й беше отличен. Смятам, че през първия сет и двете показахме много качествен тенис. Аз лично играх много по-добре във втория. Кортът е доста бавен за мен. Аз обичам да играя по-агресивно и атакуващо,да завършвам по-бързо точките, но тук е трудно да се правят директни печеливши удари", допълни тя.

Петкович ще играе финал с Германия за "Фед Къп" през следващия месец, но се надява да стигне възможно най-далеч в София.

"Предстои ми финал за "Фед Къп" срещу Чехия. Естествено мисля за него. Развълнувана съм и го очаквам. В същото време искам да стигна възможно най-далеч тук, защо не и до финала. Този сезон е добър за мен, след като преди това почти година и половина имах физически проблеми. Трябваше да променя много неща и в храненето, и в подготовката. Вече се чувствам по-добре. Уверена съм и мисля, че през следващата година мога да се върна в топ 10", каза Петкович.

В последния си и решаващ мач от групата германката ще се изправи срещу финалистката от Откритото първенство на Австралия Доминика Цибулкова (Словакия).

"Играх два пъти с Доминика през този сезон и срещите бяха много тежки, така че очаквам нов оспорван мач срещу нея. И двата мача обаче бяха на бърза настилка, а тук ще бъде различно, защото кортът е доста бавен", коментира Петкович./БТА