Латвийката Йелена Остапенко се класира за първи полуфинал на турнир от сериите УТА 1000 през последните три години. Тя стори това с победа с 6:4, 4:6, 6:3 над американката Шелби Роджърс в четвъртфиналите на надпреварата на твърди кортове в Индиън Уелс, която има награден фонд от над 8,6 милиона долара. Поставената под номер 24 в схемата Остапенко, която в предишния кръг победи в два сета Ига Швьонтек, постигна третата си победа в три мача срещу Роджърс.

И в трите сета двете тенисистки направиха куп пробиви, но в самия край на двубоя шампионката от "Ролан Гарос" за 2017 година показа по-здрави нерви и спечели пет последователни гейма, за да обърне от 1:3 до 6:3. На полуфиналите Остапенко ще играе с бившата водачка в световната ранглиста Виктория Азаренка от Беларус в опит да достигне първи финал на турнира на УТА 1000 от този в Маями през 2018 година.

Азаренка достигна до финалната четворка на турнира сравнително лесно. Тя надделя над американката Джесика Пегула с 6:4, 6:2 за час и 35 минути игра. Белорускинята изоставаше с 0:2 гейма в първия сет на мача, но това бяха единствените по-сериозни трудности, които срещна за целия мач. Тя спечели следващите четири гейма, за да обърне хода на откриващия сет, както и последните пет гейма във втория сет, за да се поздрави с победата. Тази нощ ще станат ясни имената и на другите две полуфиналистки в турнира от мачовете Анет Контавейт (Естония) - Онс Жабер (Тунис) и Паула Бадоса (Испания) - Анжелик Кербер (Германия).