Японката Наоми Осака сложи край на серията на канадката Бианка Андрееску от 17 поредни победи и се класира за полуфиналите на турнира по тенис на твърда настилка в Пекин с награден фонд от над 8 милиона долара. В последен четвъртфинал от програмата Осака спечели с 5:7, 6:3, 6:4 след 2 часа и 17 минути игра и нанесе първо поражение на съперничката си от март месец насам.

Носителката на две титли от Големия шлем използва отлично основното си оръжие - сервиса, записвайки 10 аса в мача.

Срещата тръгна много добре за Андрееску, която поведе с 5:1 гейма, но изненадващо допусна изравняване до 5:5. След това обаче канадката отново проби за 6:5, за да затвори първата част след 48 минути игра.

Андрееску проби в началото на втория сет и изглеждаше съвсем близо до победата, но допусна да загуби пет последователни гейма и Осака се върна в срещата след 6:3.

Третият сет също не отстъпи по драматизъм на другите два. Андрееску отново осъществи ранен пробив за 3:1, но Осака успя да го върне още в следващия гейм. Японката за пръв път излезе напред в резултата в 9-ия гейм, когато проби за 5:4 и можеше да затвори мача на свой сервис.

Андрееску обаче стигна до точка за пробив при 40:30, но тогава наивно прати ретура си форхенд по правата в аут. Това успокои Осака и тя стигна до възможности за спечелване на мача, като при третата го направи с ас.

В полуфиналите Осака ще играе с датчанката Каролине Возняцки, която спечели в два сета срещу рускинята Дария Касаткина.