Българската тенисистка Денислава Глушкова се класира за финала на турнира на клей в Ираклион, Гърция, с награден фонд от 15 000 долара, след като изигра впечатляващ полуфинал. 20-годишната ни състезателка, която е поставена под номер 2 в схемата прояви не само изключителна упоритост, но и невероятна игра, за да победи германката Ева Мари Ворачек с резултат 7:6(2), 6:7(2), 6:1. Мачът продължи колосалните 4 часа и 44 минути, превръщайки се в истинска битка на корта.

Въпреки че турнирът е от категория ITF, който вероятно няма да бъде признат за официален рекорд, продължителността на срещата е сравнима с втория най-дълъг мач в историята на Женската тенис асоциация, проведен между Франческа Скиавоне и Светлана Кузнецова на Откритото първенство на Австралия през 2011 година.

Абсолютният рекорд за най-дълъг мач обаче остава в ръцете на Вики Нелсън-Дънбар и Джийн Хепнър, които през 1984 година в Ричмънд проведоха среща, продължила 6 часа и 31 минути, включваща рекордно разиграване от 29 минути с 643 удара в тайбрека на втория сет.

Първите два сета на мача между Глушкова и Ворачек сами по себе си могат да се считат за рекордни, като продължиха съответно 1 час и 52 минути и 1 час и 46 минути. В третия сет българката, с впечатляваща доминация, завърши срещата с 6:1, демонстрирайки своята физическа и психическа устойчивост.

Във финала Глушкова ще срещне водачката в схемата Пия Ловрич от Словения. Ако спечели този двубой, тя ще завоюва своята пета титла в кариерата и трета през тази година, което е доказателство за нейния бърз растеж и талант в света на тениса.