Надя Петрова е единствената тенисистка тази година, която си тръгна от последните си турнири – на единично и на двойки, с титлите, пише в обширен материал Боби Чинтапали, специално за USA TODAY Sports.

Скоро, след като 30-годишната рускиня приключи страхотния си сезон побеждавайки бившата №1 Каролине Вожняцки в неделя на финала на Qatar Airways Tournament of Champions в София, тя говори пред изданието. Петрова, която може да бъде разговорлива, но също така и мълчалива, започва интервюто прямо и речовито. Тя говори за своето представяне през сезона (един от най-добрите в 15-годишната й кариера) без прекъсване, в продължение на две минути и половина.

„Просто играх перфектен тенис… Много съм щастлива, че завърших сезона по такъв начин”, казва Надя. Петрова е известна с агресивната си игра и мощен сервис, но заслужи победата в неделя и с други елементи. Да, тя подаваше добре. Но освен това караше Вожняцки да се движи из целия корт. И държеше съперничката си в неизвестност с разнообразния избор на удари.

„Запазих импулса в играта през целия мач – нито за момент не махнах крака си от педала за газта”, заяви образно Надя.

Миналият уикенд увенча една година, в която Петрова спечели три титли на сингъл (Ден Бош, Токио и София) и две на двойки (Маями и Истанбул). Как да обясним тези успехи? Петрова започва с един човек – нейният треньор.

„Повратният момент беше, когато след като известно време бях само със спаринг партньор на корта, започнах да работя с Рикардо Санчес. Той наистина разбира добре моята игра и знае как точно би трябвало да играя. Той си спомняше дните, когато бях №3 в света и имаше ясна представа за мен. Започнахме да работим здраво и получих награда за труда”.

Тя харесва начина, по който Санчес анализира преди мач. А и това, че когато нещата не се развиват добре в срещата, „винаги изглежда, че има отговор”.

Треньорът започна 2012 година като наставник на Вожняцки, но за кратко. Това може би е помогнало в неделния финал в София, но Петрова добавя: „Рикардо е опитен треньор и не му е нужно да е работил с някого, за да знае как точно играе. Той е гледал тенисистките толкова много пъти и неговите състезателки са играли толкова често срещу тях, че той знае перфектно всичко”.

Петрова изпълни двете си мечти за годината. Тя искаше да се върне в Топ 20, след като през януари беше №29. И успя – сега е 12-а в световната ранглиста. Втората беше олимпийски медал. Нея тя осъществи с Мария Кириленко – нейна сънародничка и партньорка на двойки през 2012 година. Дуетът спечели бронз в Лондон, а освен това титлите от големия турнир в Маями и от WTA Championships в Истанбул, седмица преди София.

Надя Петрова, която бе стигала до №3 на двойки през 2005 година, се върна в Топ 5 за първи път от тогава.

„И двете сме добри състезателки на сингъл и успяхме да трансформираме качествата си и на двойки. Беше много забавно, защото има с кого да си общуваш на корта и да търсиш правилната тактика, за да победиш съперничките си. Освен това двойките помагат много за играта ни на сингъл. Това ни балансира. А и ако не се представиш добре на единично, остават ти двойките и това е страхотна тренировка. Не ми беше задача да се изкача в ранглистата на двойки този сезон, но се получи от само себе си.”

Дуетът зае последното четвърто място за Истанбул, след като победи преките си конкурентки в Москва. „Когато постигнахме това, бяхме много въодушевени и спечелихме титлата на двойки. Това ми създаде много положителни емоции, които ме ентусиазираха и за София”, разказва Петрова.

Двойката Надя Петрова – Мария Кириленко обаче се разделя. Догодина Петрова ще играе с Катарина Среботник, а Кириленко – с Лиза Реймънд.

Петрова ще си почине три седмици. През декември ще започне подготовката за новия сезон и се надява да продължи да работи със Санчес. Надя си поставя две цели за 2013 година. Да се завърне в Топ 10 и да спечели титла от Големия шлем.