Защитаващата титлата си На Ли (Китай) отпадна в четвъртия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис. Поставената под номер 7 Ли загуби от квалификантката от Казахстан Ярослава Шведова с 6:3, 2:6, 0:6 за 2:02 часа. След като спечели първия сет китайката спечели само два от следващите 14 гейма. На Ли направи 41 непредизвикани грешки.

24-годишната квалификантка Шведова е четвъртфиналистка в турнира от 2010 година. Тя е номер 142 в световната ранглиста на сингъл в момента. Шведова е специалистка на двойки като заедно с Ваня Кинг (САЩ) спечели титлите от "Уимбълдън" и Откритото първенство на САЩ през 2010-та година. Тя става едва деветата квалификантка в историята на "Ролан Гарос" достигнала до четвъртфиналите.

На четвъртфиналите Шведова ще играе с победителката от двубоя между 4-та поставена Петра Квитова (Чехия) и Варвара Лепченко (САЩ).

За четвъртфиналите се класира и номер 2 в схемата Мария Шарапова (Русия). Рускинята, която може да оглави световната ранглиста, ако достигне финал на "Ролан Гарос", победи Клара Закопалова (Чехия) с 6:4, 6:7 (5), 6:2 за 3:11 часа. Шарапова като цяло превъзхождаше съперничката си. Тя сервираше за победата във втория сет, но допусна пробив, а след това отстъпи и в тайбрека с 5:7. В третия решителен сет рускинята поведе с 3:0 и 4:1 и приключи мача с пробив.Шарапова направи 53 непредизвикани грешки и 38 печеливши удари в мача.

На четвъртфиналите Шарапова ще играе с победителката от двубоя между Аранча Рус (Холандия) и Кая Канепи (Естония).