Серина Уилямс е по-мотивирана отвсякога да прибави към своите 23 титли от Големия шлем и паузата заради COVID-19 може да й помогне в тази мисия, разкри дългогодишният й американски треньор Патрик Муратоглу за Ройтерс.

Уилямс, която навършва 39 години през септември, достигна до четири финала на турнири от Шлема, след като роди дъщеря си Олимпия през 2017, но не успя да спечели нито един от тях и остава на една титла от рекорда на Маргарет Корт. Тенис сезонът бе преустановен през март заради глобалната пандемия от коронавирус, като мъжкият и женският турове остават прекъснати до края на юли.

Французинът Муратоглу заяви, че Уилямс е презаредила батериите по време на паузата и че апетитът й за трофеи не е намалял. „Първо, паузата се отрази добре на Серина, защото тялото й получи необходимото време за почивка. На второ място, мотивацията й не се е променила. Тя е все така мотивирана да спечели още титли от Шлема“, започна той в телефонен разговор с Ройтерс.

Муратоглу, който работи с американката от 2012, заяви, че опитните състезатели като Уилямс, Роджър Федерер, Рафа Надал и Новак Джокович са в най-добро състояние, за да навлязат най-бързо в игрови ритъм. „За някой като нея, и вероятно същото се отнася за Роджър, Рафа и Новак, те притежават толкова голям опит, че това да са извън Тура за няколко месеца, няма да се отрази толкова много на играта им. И вече сме виждали най-доброто от тези тенисисти след пауза – да вземем някой като Роджър, например, който се върна на корта след шестмесечно отсъствие заради контузия и спечели Голям шлем през 2017. Така че, само тези играчи могат да постигнат подобно нещо. Така че за Серина, паузата няма да навреди“.

Муратоглу не беше толкова сигурен за останалите тенисисти предвид несигурността относно завръщането на тениса. Има опасения, че тенисът може да не се завърне до края на годината предвид ограниченията в международните пътувания. „Мисля, че за всички играчи е изключително предизвикателно, защото е ситуация, която е напълно нова. Един тенисист винаги има краткосрочна цел и тя е следващия за него/нея турнир. И това е тяхната мотивация. Това не се случи по време на този период и те дори не знаят кога ще бъде следващата надпревара. Така че те трябва да намерят нови начини, за да подхранват мотивацията си, което е малко предизвикателно“, завърши той.