Повече от 650 човека са подписали петиция, призоваваща застрашените от фалит тенесисти да получат финансова помощ по време на кризата причинена от коронавируса.

Професионалният тенис бе спрян по-рано през този месец и няма да се възобнови поне до 7 юни.

Грузинската тенесистка София Шапатава беше толкова притеснена от ситуацията, че създаде петиция на change.org, призоваваща за подкрепа от Международната тенис федерация, ATP и WTA.

Шапатава е под №371 в света. Грузинката сподели: „Имах много разговори с колеги и приятели относно плановете им за следващите месеци. Тенесистите, които са по-ниско класирани нямат спестявания и това е много тежка тема“.

„Тенесистите печелят пари от турнири, но в тази ситуация държавите са блокирани, така че няма начин да получат допълнителни доходи. Нямаме сигурност, нито някой се грижи за нас.“

„Наистина се притеснявам. Сигурна съм, че мога да сложа храна на масата. Но Никой не спира сметките и все пак трябва да плащаме всичко всеки месец, а това е много трудно да бъде направено, когато останете без доходи“, заяви Шапатава.

„И дори да имам пари, познавам много други, които не знаят как да се издържат за повече от седмица или две. Също така много хора ще се откажат да играят, след като изразходват всички последни спестявания за оцеляването си“, добави още тя.