Световната номер 1 при жените Ига Швьонтек разкритикува управляващите звена за това, че не са организирали по-добре календара, след като обяви, че няма да играе за Полша във финалите на Били Джийн Кинг Къп в Глазгоу през ноември. Отборната надпревара, която се организира от Международната федерация по тенис (ITF), стартира на 8 ноември, в деня след края на финалите на WTA във Форт Уърт, Тексас.

Швьонтек публикува изявление на Инстаграм профила си, казвайки, че след дълъг разговор с нейните съветници е решила, че няма да бъде добре за здравето ѝ да участва. „Няма да мога да участвам на Били Джийн Кинг Къп в Глазгоу. И това ме прави тъжна. Много съжалявам, защото играя за Полша, когато това е възможно и винаги давам най-доброто от себе си“, коментира полякинята. Тя добави, че ще адресира проблема с календара както с ITF, така и с WTA.

Поляците попаднаха в група D заедно с Чехия и САЩ.

„Разочарована съм, че управляващите звена в тениса не стигнаха до консенсус на нещо толкова просто като календара на турнирите, давайки ни само един ден за пътуване и променяйки часовата зона. Тази ситуация не е добра за нашето здраве и може да доведе до контузия“, категорична бе 21-годишната тенисистка.

12-отборната надпревара Били Джийн Кинг Къп ще се проведе между 8-13 ноември, като шампионките от Русия няма да защитават титлата си, тъй като имат забрана за участие в турнири на Международната федерация по тенис след инвазията на Украйна.