Претендентът за световен номер едно в края на годината Рафаел Надал пропуска важен турнир, който можеше да му донесе много точки в борбата с Новак Джокович за лидерската позиция в света. Испанецът отказа участие в Мастърса в Шанхай, който започва другата седмица. 

Победителят от Ролан Гарос и US Open от тази година получи травма в китката по време на турнира Лейвър Къп в средата на септември, отказа последния ден от надпреварата и от тогава се лекува. Явно не е успял да се възстанови и ще почива. 

"Съжалявам, че тази година няма да мога да играя в Шанхай. Това е страхотен турнир в един от най-специалните градове в света. Получих възпаление на лявата китка по време на Лейвър къп. Не успях да се възстановя и да се подготвя подходящо за този прекрасен турнир. Надявам се да се върна през 2020 година", заяви Надал пред официалния сайт на турнира.

След това той също ще почива, тъй като в средата на октомври му предстои сватба с дългогодишната му приятелка. Така евентуалното му завръщане на корта може да е чак за Мастърса в Париж в края на октомври и после за финалния АТР-турнир в Лондон. 

Иначе освен Матадора, още куп известни имена пропускат мачовете в Шанхай. С травми са Кей Нишикори, Хуан Мартин дел Потро, Кевин Андерсън, Милош Раонич и Стан Вавринка, а Ник Кириос е наказан. Григор Димитров пък няма да участва, защото нямаше достатъчно добър ранкинг към датата на определяне на участниците в основната схема.