След като за първи път от над година влезе в основната схема на WTA турнир, Сесил Каратанчева определено прикова вниманието към себе си.

Причината, разбира се, до голяма степен се крие и във факта, че нейна съперничка в първи кръг е Мария Шарапова, с която подновяват едно любопитно съперничество от тийнейджърските години.

Двубоят между двете бе прекъснат поради дъжд при 4:1 в първия сет за Шарапова и ще бъде доигран тази вечер. Преди двубоя обаче Каратанчева даде откровено интервю пред сайта на WTA.

В него тя говори за случайността изобщо да попадне в турнира, за семейния живот и за евентуалното оттегляне от тениса.

"Забавно е, защото преди всичко аз не трябваше да играя тук. Вече се бях записала за турнир с награден фонд 60 хиляди долара в Лендисвил, Пенсилвания, но видях списъка със записани в Монреал и видях, че съм на 17 места извън схемата. Съпругът ми Георги помисли и ми каза да се запиша, тъй като така или иначе ще останем в Ню Йорк и пътят е 6 часа. Не повярвах, когато влязох. Казах на съпруга ми, 'Събирай си багажа, защото трябва да тръгнем веднага."

Каратанчева, която е под №228 в световната ранглиста, нямаше много победи в последните месеци.

"Поехме по пътя и видях, че трябва да играя с Магда Линет, но знаех, че тя е във Вашингтон и че мачът ѝ е отложен заради мача. Помислих, че ще мина напред без мач, но когато се събудих видях, че ще играя с друг съперник, а бях единствената, която не получи директно място в следващия кръг. Отидох в офиса на супервайзъра и се пошегувах с тях, искайки да знам защо съм изтеглила късата клечка. Получи се добра тренировка и ми позволи да свикна с условията."

Съперничката е специалистката на двойки Деми Шуурс, а след нея бе победена и австралийката Лизет Кабрера, за да се стигне до първия мач на ниво WTA основна схема от турнира в Букурещ преди година.

"Наслаждавам се на момента. Доволна съм, че спечелих няколко мача. Ще бъда на 29 след...три дни! Това е малко депресиращо, имайки предвид през какво минах. Сега съм на около 225-о място, това не е мечтатото място за моята възраст, но чета тези книги за самопомощ. Те казват, че 29 е най-добрата възраст за спортистите, така че чакам тази енергия да дойде и да намеря себе си. Спокойна съм, омъжена съм и семейният живот ми се отразява добре. Тенисът е игра и е добре, че повече играчи осъзнават, че не е въпрос на живот и смърт. Взимаш най-доброто и ако не се получи, животът продължава", разказва тя пред сайта на WTA.

Каратанчева се омъжи за бившия футболист Георги Долмов през миналата година. Той е и човекът-екип за нея, играе роля на фитнес треньор, съпровожда я по турнири и ѝ прави компания в свободното време.

"Ако ме бяхте попитали преди 5 години, никога нямаше да си представя да съм омъжена. Родителите ми са разведени, така че никога не съм вярвала в инстритуцията на брака, но нещата се променят."

"Хубаво е да срещнеш някого, който разбира, но най-вече, някого, с когото да можеш да говориш. През 21-и век има толкова много разводи и бляскави сватби, но ако не можеш да говориш с човека, е загуба на време. Всичко друго отминава, но ако можеш да комуникираш с другия човек, това е ключовото, което може да ти помогне и в добро, и в лошо."

"Надявам се да издържим. Не искам да съм от хората, които казват, че ще сме вечно заедно, защото няма гаранции. Надявам се да бъдем това изключение, особено в днешно време, в което хората се развеждат сякаш отиват в Макдоналдс."

Каратанчева отговори и на въпроса, дали вече не ѝ минават мисли за оттегляне от тениса. "Мислиш затова как си дал най-доброто от себе си през тези години. Никога не се завърнах там, където бях, но имах някои добри години. Върнах се в топ 100, имах добри участия в Големия шлем, някои добри победи. Може би беше това и е време да започне нова глава, но съпругът ми винаги ми казва, че другата част на живота е много дълга, а аз още съм млада, особено предвид факта как се развива тенисът и как възрастовата граница става все по-висока."

"Да чукам на дърво, тялото ми е добре. Умът ми може да се умори от този нон-стоп цикъл, но все още се държа. Предполагам, че в правилния момент ще взема решението."

Gulliver/GettyImages
13 снимки