Българското участие на турнира по тенис на Олимпийските игри в Рио де Жанейро приключи. След отпадането на Григор Димитров в първия кръг на сингъл при мъжете, сега го последва и първата ни ракета при жените Цветана Пиронкова, която отпадна на същия етап. 

Българката отпадна след оспорван мач от 33-та в света германка Лаура Зигемунд след 1:2 сета (6:1, 4:6, 2:6) за малко над два часа игра на корта. Така тя изпусна шанс да стигне до най-доброто си представяне на Олимпийски игри - втори кръг, където я чакаше непоставената китайка Шуай Джън. 

А началото на мача не предвещаваше такъв развой за Пиронкова. Първата ни ракета започна експресно, направо прегази съперничката си в началото и дръпна с 3:0 и пробив. Зигемунд взе един гейм след това, но той се оказа последен за нея в тази част, в която българката доминираше тотално. 

Вторият сет започна съшо добре за Цвети. Тя поведе с 2:1 и пробив, но не успя да го затвърди и тук някъде опонентката ѝ си повярва, че е готова за обрат. След като изравни резултата в геймовете, тя търпеливо чакаше своя шанс. Сервисът ѝ беше безгрешен, докато Пиронкова имаше някои колебания. 

В крайна сметка в десетия гейм на втората част нашето момиче се пропука при подаването си и позволи на германката да я пробие, с което при първия си сетбол да успее да затвори и сета в своя полза при 6:4. така всичко трябваше да започне отначало в тази битка. 

В третия сет Зигемунд тръгна с пробив, но Цвети намери сили да го върне и в крайна сметка при 2:2 все още имаше своите шансове. Но не би. Оттам-нататък германката доминираше тотално до края на мача, осъществи още два пробива в подаването на българката и завоюва крайния успех с 2:1 сета. Така българското участие в тениса в Рио приключи след само два изиграни мача. 

Развитието на мача гейм по гейм: 

ПЪРВИ СЕТ: 

1:0 - Много хубав старт на мача за Цвети. Тя първа сервира в двубоя и с увереност взе подаването си, давайки само една точка на германката. 

2:0 - Летящ старт за Пиронкова! Тя осъществи първия пробив в мача още във втория гейм, след като взе подаването на германката на нула. 

3:0 - Първият завързан гейм в мача и той е на сметката на Цвети. Тя тръгна разсеяно и в крайна сметка позволи на Зигемунд да стигне до възможност за пробив. Пиронкова обаче майсторски я отрази и в крайна сметка записа гейма на сметката си и затвърди пробива. 

3:1 - Зигемунд записа първи гейм на сметката си. Този път тя сервира уверено и даде само точка на нашето момиче, за да намали изоставането си в първия сет. 

4:1 - Още един много завързан гейм отива в полза на Пиронкова. Тя спаси две точки за пробив в равностойната битка и в крайна сметка поведе с 4;1. 

5:1 - Страхотна Цвети Пиронкова прави втори пробив в подаването на опонентката си. Зигемунд явно беше разколебана от загубения предишен гейм и даде лесно две възможности за пробив на нашето момиче, което реализира още първата от тях.

6:1 - Цвети набързо стигна до три сетбола и въпреки че германката отрази два от тях, тя не се поколеба да реализира третия и спечели сета. 

ВТОРИ СЕТ:  

0:1 - Маратонски първи гейм на втория сет, в който Пиронкова имаше две възможности за пробив. Германката обаче ги отрази и на свой ред реализира първия си геймбол и поведе с 1:0 във втората част на мача. 

1:1 - Пиронкова изравни резултата след бърз гейм в своя полза, в който даде само точка на опонентката си. 

2:1 - Пробив за Цвети! Завързан гейм, в който нашето момиче стигна до една възможност да вземе подаването на германката и се справи повече от блестящо. 

2:2 - За съжаление, Пиронкова не успя да затвърди пробива си, което можеше да ѝ даде решителен аванс в този мач. На свой сервис тя допусна колебание и даде на Зигемунд две възможности за пробив. Германката реализира втората и изравни резултата. 

3:2 - Германката прави обрат в този сет и повежда с 3:2, след като се справи на свое подаване, давайки само две точки на нашето момиче. 

3:3 - Цвети преодоля сериозна трудност, за да изравни резултата в геймовете. Тя изоставаше с 0:30 на свое подаване, но се събра и стигна до успеха за равенството. 

3:4 - Зигемунд обаче отвърна повече от убедително. Тя взе подаването си на нула и поведе с 4:3. 

4:4 - Цвети отново имаше известни затруднения при подаването си и трябваше да се измъква от трудни ситуации, но го стори, без дори да дава възможност за пробив на съперничката си и изравни резултата. 

4:5 - Зигемунд продължава да взима без проблеми подаванията си и пак даде само една точка на Цвети, за да поведе в резултата. Пиронкова ще сервира за оставане в сета. 

4:6 - За съжаление, Пиронкова не успя да се спаси в този сет и допусна пробив, с който Зигемунд изравни резултата за 1:1. 

ТРЕТИ СЕТ:  

0:1 - Зигемунд започна обещаващо сета и взе подаването си без особени затруднения, за да поведе в резултата отрано. 

0:2 - Ужасяващ първи сервис-гейм за Цвети в третия сет. Тя сервира много слабо и даде три възможности за пробив на германката, която пък от своя страна оползотвори още първата. 

1:2 - Браво на Цвети! Тя успя да върне пробива, след като реализира единствения открил се пред нея брейкбол в равностойния гейм. Сега всичко е отново в ръцете ѝ. 

2:2 - Пиронкова изравни резултата. Тя сама си създаде проблеми на свое подаване, след като водеше с 40:0, но допусна да се стигне дори до възможност за пробив за Зигемунд. Тя обаче я отрази и после затвори при следващия си геймбол. 

2:3 - Зигемунд поведе в резултата след един завързан гейм, в който обаче не изпусна нещата от контрола си. 

2:4 - Нов пробив за германката! Лош сервис-гейм на Пиронкова, която взе само точка на свое подаване и изостава с пробив. 

2:5 - Зигемунд се приближава към победата след експресен гейм на своята сметка за 5:2. 

2:6 - Още един пробив за германката и победата е на нейната сметка. Всичко свърши за Цвети в Рио.