Решението за евентуалното провеждане на Mutua Madrid Open ще бъде взето през следващите няколко дни, но за момента шансовете надпреварата да се състои не са големи. Това сподели пред „L’Equipe“ директорът на турнира Фелисиано Лопес.

Провеждането на Madrid Open е много сериозно застрашено от внезапното нарастване на броя на заразените с Covid-19 в Испания. В петък в страната са били регистрирани 3092 нови случая.

„Преди два месеца бяхме напълно уверени, че турнирът ще се състои. През последните 2-3 седмици обаче ситуацията в региона на Мадрид се влоши сериозно. Сега трябва да бъдем реалисти и да приемем, че здравето винаги е водещият приоритет. Не трябва да застрашаваме никого, независимо дали става въпрос за фенове, играчи или персонал“ заяви Лопес.

Бившият номер 12 в ранглистата сподели също, че решението ще бъде взето „след два или три дни“ от собственика на турнира Йон Циряк и компанията „Super Slam Ltd.“, която държи лиценза на Mutua Madrid Open.

„Преди няколко седмици бяхме оптимисти, но вече не е така. Изготвихме много надеждни санитарни протоколи, всичко е готово. Работихме усилено, за да организираме този турнир, защото е много важно и за играчите да има възможно най-много турнири в момента“, добави още той.

„Миналата седмица имахме среща с представители на правителството. Тяхната препоръка е да се отменят всички спортни събития до края на лятото, но крайното решение ще бъде наше. Ще работим в тясно сътрудничество с ATP и WTA, за да стигнем до вариант, който ще устройва всички. В същото време обаче няма да ингорираме властите и ще следим как ще се развие ситуацията през следващата седмица“, каза испанецът.