Австралийската тенисистка Ашли Барти е искала да прекрати състезателната си кариерата още след триумфа на Ролан Гарос през 2019 година, разкри нейният треньор Крейг Тайзър. Барти шокира света на тениса с новината, че спира с тениса на 25 годишна възраст.

"Когато спечели Ролан Гарос, дойде при мен и ми каза "сега мога ли да се откажа?", каза Тайзър пред репортери в Бризбън.

"За мен това не е шок. Мисля, че това е точният момент. Тя няма какво повече да доказва", каза той заедно с Барти на пресконференция в Бризбън.

Световната номер 1 при жените Барти приключва кариерата си на върха, след като през януари сложи край на 44-годишното чакане на Австралия за титла от Откритото първенство на Австралия. Тайзър разкри, че Барти е загубила мотивация още на Олимпийските игри в Токио, където тя отпадна на сингъл, но спечели бронза на смесени двойки за Австралия.

"Имаше предизвикателство да играя на Аустрелиън оупън и да се опитам да спечеля и се радвам, че го направих. Няма перфектен начин, няма идеално време за решение да се откажеш от спорта, но това беше нашият перфектен начин и беше страхотен финал", каза Барти.

Барти добави, че ще прекарва повече време със семейството си и че иска да допринесе повече за подпомагането на младите местни австралийци в спорта.

"Наистина се вълнувам, че имам възможността да дам на младежите от коренното население, аборигените, повече възможности да влязат в спорта", каза още Барти.

Тя потвърди, че ще отпадне от ранглистата на WTA, която ще бъде актуализирана след края на турнира в Маями тази седмица.

Втората в света Ига Швьонтек от Полша ще оглави класацията.

"Ига е страхотен човек и напълно го заслужава", каза Барти.