Елена Веснина е руска тенисистка, която много често оставаше в сянката на своите сънароднички. Вероятно, защото постигна по-високи резултати на двойки, отколкото на сингъл.

На двойки тя достигна до 1-о място в света, докато самостоятелно успя да се пребори до 13-ата позиция в ранглистата. През 2016 година спечели олимпийско злато заедно с Екатерина Макарова. Тя е четири пъти победител на двойки в турнири от Големия шлем.

Дъщеря е на бивш състезател по борба, който през годините много често можеше да бъде забелязан по трибуните на тенис кортовете. Майката на Елена Веснина – Ирина, също е била активен спортист, но се е занимавала с лека атлетика. Брат й Дмитрий също се е пробвал в големия тенис, но кариерата му не бе толкова успешна, затова сега тренира млади таланти.

Като състезателка на сингъл Елена Веснина печели своята първа титла в Хорват през 2013 година, а след това достига до полуфинал на Уимбълдън. Зад гърба си тя има 14 трофея под егидата на Женската тенис асоциация.

В личния си живот тя е щастливо обвързана за Павел Табунцев. Запознават се през 2012 година на вечеря при общи приятели. Той не е публична личност в Русия, занимава се със собствен бизнес и страни от светлините на прожекторите. Самата Елена също не е сред най-активните в това отношение.

3 години след първата им среща двамата минават под венчилото в Москва. Въпреки че на церемонията присъстват известни спортисти, медиите разбират за случилото се няколко дни по-късно.

През 2014 година Елена Веснина, която пази ревностно личния си живот, решава малко да се разголи. Тя се снима за руското издание на мъжката библия „Плейбой“.

Днес състезателката не може да бъде забелязана на тенис корта, тя и нейният съпруг Павел очакват първото си дете.