Водачката в световната ранглиста по тенис Ига Швьонтек (Полша) се класира за четвъртфиналите на турнира на твърда настилка в Сан Диего (САЩ) с награден фонд 757900 долара.

Швьонтек надделя над китайката Цинвън Чжън с 6:4, 4:6, 6:1 след 2:20 часа. Полякинята взе първия сет с единствен пробив в деветия гейм, а в същия гейм на втората част тя пропусна пет брейкбола и след това 28-ата в света Чжън спечели за първи път подаването й, за да изравни. В третия сет Швьонтек доминираше и със серия от пет поредни гейма стигна до успеха.

Така тя записа 61-а победа през сезона и се класира за 12-ия си четвъртфинал през годината, с което е лидерка в Тура и по двата показателя.

"Цинвън има по-различен стил на игра. Тя удря форхенд с много топспин и топката отскача доста високо. Затова и днес ми трябваше време, за да се адаптирам. Като цяло всеки първи мач в турнир е труден, защото трябва да свикнеш с условията", коментира полякинята.

Следващата съперничка на Швьонтек ще бъде поставената под номер 8 представителка на домакините Коко Гоф в повторение на финала на "Ролан Гарос".

Полякинята вече записа победи в три мача срещу Гоф без загубен сет през сезона, а през 2022 година на американска земя тя вече спечели титлите в Индиън Уелс, Маями и на Откритото първенство на САЩ, като постигна 21 победи в 22 мача.

Гоф имаше тежък физически мач от втория кръг срещу канадката Бианка Андрееску, който измъкна с 6:4, 4:6, 6:3 след два часа и половина. Американката беше в сложна ситуация при 0:2 и 15:40 при собствен сервис в решаващия трети сет, но успя да реализира обрат срещу шампионката от Откритото първенство на САЩ за 2019 година Андрееску.

Gulliver/GettyImages
84 снимки

Друга представителска на домакините Медисън Кийс също продължава напред. Тя елиминира осмата поставена Даря Касаткина (Русия) с 6:4, 6:3 и записа победа  номер 250 в кариерата си в Тура. Американката очаква на четвъртфиналите сънародничката си Джесика Пегула, четвърта в схемата.

Поставената под номер 3 Арина Сабаленка от Беларус също достигна четвъртфиналите след успех над победителката от Откритото първенство на САЩ за 2017 година Слоун Стивънс. Представителката на домакините Стивънс, която се включи с "уайлрд кард", започна много убедително, но след 2:2 във втория сет Сабаленка взе 10 от следващите 13 гейма и реализира обрат. Така  за място на полуфиналите тя ще играе срещу хърватската квалификантка Дона Векич, от която има четири загуби в пет мача.

Gulliver/GettyImages
43 снимки

Втората в схемата Паула Бадоса (Испания) нямаше особени проблеми срещу квалификантката Луиза Кирико (САЩ) и за 53 минути стигна до успеха с 6:0, 6:3. Бадоса ще играе на четвъртфиналите срещу финалистката от Откритото първенство на Австралия Даниел Колинс (САЩ).

Gulliver/GettyImages
31 снимки