Защитаващата титлата си от миналата година на турнира WTA 500 в Аделаида Ига Швьонтек ще играе на полуфинал и в тазгодишното издание, след като отстрани Виктория Азаренка. Напред продължават още Ашли Барти, Елена Рибакина и Мисаки Дои.

Поставената под номер 7 Елена Рибакина успя да се върне след сет изоставане и в крайна сметка победи Шелби Роджърс с 3:6, 6:3, 6:2, за да достигне до полуфинал. Роджърс, която в предишния кръг отстрани 6-ата Мария Сакари, поведе с 4:1 и затвори сета след 40 минути игра.Във втория сет казахстанката Рибакина проби в шестия гейм и изравни сетовете с уверена игра до края на частта. Във финалния сет Рибакина спечели 90 процента от първия сервис, вкара пет аса и взе победата за 2 часа игра. В следващия кръг тя ще се изправи срещу японката Мисаки Дои, която отстрани словенката Кайя Юван с 6:3, 4:6, 7:6 (5).

Номер 1 в схемата на турнира Ашли Барти отстрани отстрани шампионката от Австралия от 2000-ата година София Кенин и след 6:3, 6:4 отива на полуфинал. Там тя ще играе с полякинята Ига Швьонтек, която пък надви Виктория Азаренка в три сета 6:3, 2:6, 6:1.Барти използва обичайните си оръжия - удар от бекхенд и мощен форхенд, но също така направи 17 аса и спечели 31 от 32 точки при първи сервис. Това беше минимален реванш за Барти, която загуби от Кенин на полуфиналите на "Мелбърн Парк" преди две години. В сряда австралийката победи Коко Гоф в три сета след почти четири месеца от последното й състезание, а днес направи по един пробив във всеки сет и взе успеха за час и 9 минути.

БГНЕС
10 снимки

Швьонтек, която е защитаваща титлата си от този турнир, прекърши Азаренка за почти два часа. Тя спечели първия сет с 6:3, в който грешките изобилстваха и в двете страни. Във втория сет Азаренка успя да намери отговор на атаките на полякинята, укроти агресията й, а също така направи и два пробива, за да спечели с 6:2. Но шампионката от миналата година влезе брилянтно в последния сет. Тя започна, както и искаше - тоест с пробив в подаването на беларускинята. След това спечели три поредни гейма, в това число и още един пробив, което наистина беше голямо предимство. Азаренка взе само едно свое подаване, но за нещо повече нямаше сили.