Джесика Пегула победи шампионката на Откритото първенство на САЩ Коко Гoф с 6:2, 6:1 за час игра, за да стигне до мача за титлата на финалния турнир на Женската тенис асоциация (УТА) в Канкун (Мексико) с награден фонд 9 милиона долара. На финала тя ще се изправи срещу световната номер 1 Арина Сабаленка (Беларус) или номер 2 Ига Швьонтек (Полша).

В първия изцяло американски полуфинал на финалите на УТА след повторното въвеждане на груповия формат през 2003 година, Пегула използва шест от своите 10 възможности за пробив и загуби подаването си само веднъж по време на срещата.

Пегула направи пробив още в началото на мача и взе подаването на своята добра приятелка Гоф още два пъти, за да поведе с 5:2 по пътя към успеха в първия сет.

Във втория тя отново започна с пробив и го затвърди за 2:0, преди дъждът да спре играта за 14 минути. По време на прекъсването вятърът унищожи чадъра, който Гоф държеше над главата си.

Когато играта беше подновена, Пегула запази контрола, добави още един пробив, за да вземе аванс от 4:1, преди дъждът отново да прекъсне мача, този път за 13 минути.

Гоф се опита да направи необходимите корекции в представянето си, но Пегула беше стабилна на основната линия и подпечата победата с втория си мачбол, за да стигне до най-големия финал в кариерата си.

В другия полуфинал Ига Швьонтек се изправи срещу първата поставената Арина Сабаленка от Беларус. Полякинята водеше с 2:1 в първия сет след 19 минути, преди мачът, който ще реши първото място в световната ранглиста за края на годината, да бъде прекъснат заради дъжд и ще се доиграе днес.

Ако Сабаленка спечели турнира, тя ще завърши годината като номер 1 в света, докато номер 2 и четирикратна победителка в турнирите от Големия шлем Швьонтек ще трябва да спечели титлата, за да си върне първото място от шампионката на Откритото първенство на Австралия.

Снимки: Gulliver/GettyImages
21 снимки

 

БТА / Автор: Ива Кръстева