Швейцарската легенда в тениса Мартина Хингис обяви, че ще прекрати кариерата си в края на седмицата след завършването на Шампионата на WTA в Сингапур, където 37-годишната тенисистка си партнира с Чан Юн-цзян (Тайван) в надпреварата на двойки.

Хингис, настояща водачка в световната ранглиста при дуетите, е бивша номер 1 и на сингъл. Тя има общо 25 титли от Големия шлем, от които 5 - поединично, 13 - на двойки и още 7 на смесени двойки. 

"Когато погледна назад, ми е трудно да си представя, че съм дебютирала в професионалния тенис преди почти 23 години. В тениса преживях някои от най-хубавите си години както в личен, така и в професионален план, но смятам, че дойде времето да сложа край, което ще направя след последния ми мач в Сингапур", заяви Хингис.

Швейцарката за трети път ще прекрати кариерата си. Първо тя се отказа през 2003 година, когато беше само на 22 години, заради серия от контузии. Хингис се завърна на корта през 2006 година, на още през следващия сезон отново обяви, че спира с тениса. Тя пак започна да играе през 2013 година, като в периода 2015-2017 година тя взе още десет титли от Големия шлем - 4 на двойки и 6 на смесени двойки.

"Тенисът винаги ще бъде част от живота ми. Сигурна съм, че по някакъв начин ще си останем свързани. Определено, обаче, първо ще си взема малко почивка. Работила съм като треньорка преди. Мога да помагам на майка ми в нейното тенис училище. Очаквам с нетърпение всички нови предизвикателства", каза Хингис. 

"Със сигурност няма да ми липсват ежедневните тренировки, режимът, постоянните пътувания", допълни тя.

Швейцарката има 209 седмици на върха на световната ранглиста, като е спечелила две титли на сингъл на Шампионата на WTA и още три на двойки. Тя е олимпийска вицешампионка от Рио 2016 с Тимеа Бачински.

"Мисля, че този път решението ми ще бъде окончателно. Сега е по-различно. Преди, когато напусках тениса, чувствах, че може и да се завърна на по-късен етап. Този път нямам това усещане", каза още Хингис./БТА