Водачката в световната ранглиста по тенис Ига Швьонтек се класира почти безпроблемно за полуфиналите на турнира на твърда настилка в Доха с награден фонд от 3,2 милиона долара.

Полякинята, която се стреми към трета поредна титла, надигра с 6:4, 6:0 шампионката за 2012 и 2013 година Виктория Азаренка от Беларус. Срещата продължи само час и 16 минути.

Мачът започна с пробив за Швьонтек, но Азаренка успя да навакса изоставането си още във втория гейм.

Двете тенисистки печелеха подаванията си до 4:4, когато Швьонтек стигна до нови две точки за пробив и при втората такава реализира скрития си сетбол.

Това бе и решителният момент в срещата, тъй като до края Азаренка не успя да спечели нито един гейм повече. Белорускинята взе само осем точки в целия втори сет и не бе в състояние да се противопостави на Швьонтек.

На полуфиналите полякинята ще срещне друга бивша шампионка. Това е чехкинята Каролина Плишкова, която взе титлата през 2017 година. В последния четвъртфинал от програмата за деня Плишкова спечели със 7:6(6), 7:6(5) срещу Наоми Осака от Япония.

Сблъсъкът между двете бивши водачки в световната ранглиста бе изключително равностоен, но и в двата тайбрека Плишкова показа по-здрави нерви, за да стигне до победата.

По-рано днес за полуфиналите в столицата на Катар се класираха още рускинята Анастасия Павлюченкова и поставената под номер 3 Елена Рибакина от Казахстан.