Британката Ема Радукану направи успешно завръщане на корта след почти два месеца отсъствие заради физически проблеми.

Шампионката от Откритото първенство на САЩ през 2021 година Радукану елиминира Данка Ковинич (Черна гора) с 6:2, 6:3 в първия кръг на силния турнир по тенис от сериите УТА 1000 в Индиън Уелс (САЩ) с награден фонд 8,8 милиона долара, след като навакса ранни пробиви пасив и в двата сета.

20-годишната британка, който доскоро лекуваше травма на китката на ръката, игра за първи път от средата на януари след отпадането си във втория кръг на Откритото първенство на Австралия.

"Не беше лесно, защото и в двата сета изоставах с пробив в началото. Радвам се, че продължавам. Не съм на 100 процента, но в краткосрочен план ще се постарая да дам всичко най-добро от себе си и да изиграя възможно повече мачове. Опитвам се да контролирам натоварванията, не тренирам дълго. След турнира ще преценя как да продължа. Обичам да се състезавам. Когато имаш проблеми, опитваш да бъдеш агресивен, да доминираш в разиграванията. Трябва да намериш начин да превърнеш неудобството в предимство", коментира Радукану, която във втория кръг ще срещне поставената под номер 20 Магда Линете от Полша.

Представителката на домакините Клеър Лю се справи на старта със 7:6(5), 6:3 с Ана Каролина Шмидлова (Словакия), "щастлива губеща" от квалификациите. Американката навакса изоставане от 3:5 гейма, а след това и от 1:5 точки в тайбрека, за да спечели първия сет. Във втората част тя отново реализира обрат след ранен пробив пасив. Във втория кръг Лю ще играе срещу защитаващата титлата си и номер 1 в световната ранглиста Ига Швьонтек (Полша).

В изцяло американски мач между носителки на титли от Големия шлем шампионката от Откритото първенство на Австралия през 2020 година София Кенин надделя над победителката в Откритото първенство на САЩ през 2017 година Слоун Стивънс с 6:4, 6:1. Кенин очаква двубой срещу действащата шампионка на "Уимбълдън" и финалистка от Откритото първенство на Австралия през януари Елена Рибакина (Казахстан).

Gulliver/GettyImages
11 снимки

Испанката Руния Парисас Диас постигна успех срещу Елизавета Кочарето (Италия) с 6:3, 7:5, като навакса изоставане от 1:4 гейма във втория сет. Така тя ще срещне сънародничката си и шампионка в турнира през 2021 година Паула Бадоса, номер 21 в схемата. 

Каролина Мухова (Чехия) се справи с Юлия Путинцева (Казахстан) с 6:3, 4:6, 6:4 след обрат от 1:4 гейма в третия сет и във втория кръг ще играе срещу двукратната носителка на трофея през 2012 и 2016 година Виктория Азаренка (Беларус).

 

БТА / Автор: Димитър Вельов