Гарбине Мугуруса започна с победа участието си на финалния за сезона турнир от Женската тенис асоциация в Сингапур. Испанката се наложи с 6:3, 6:4 над Елена Остапенко от Латвия в мач от Бялата група на надпреварата.

Припомняме, че по-рано днес в мач от същата група с победа стартира и чехкинята Каролина Плишкова, която разгроми Винъс Уилямс (САЩ) с 6:2, 6:2.

В понеделник предстоят да се изиграят и срещите от Червената група, които ще противопоставят една срещу друга Симона Халеп - Каролин Гарсия и Елина Свитолина - Каролин Возняцки.

Иначе срещата започна ударно за испанката, която излезе напред в резултата, пробивайки за 2:0, но още в ответния гейм дебютантката в заключителния турнир на WTA съумя да върне пробива. Последва нов удар от страна на Мугуруса, която отново намери начин да спечели подаването на своята съперничка за 3:1, а впоследствие успя категорично да затвърди преднината си.

Латвийката обаче показа завиден характер и наново съумя да намали изоставането си, пробивайки за 3:4. Решителният момент в сета дойде в осмия гейм, в който втората в световната ранглиста испанска тенисистка реализира отново брейк и в крайна сметка спечели първата част с 6:3.

Гарбине Мугуруса тръгна силно и във втория сет, повеждайки с ранен пробив с 2:1. Испанката бе по-концентрираната в ключовите моменти и умело продължи да доминира ситуацията на корта, с което заслужено нанесе и втори удар по амбициите на 20-годишната шампионка от Ролан Гарос 2017, дръпвайки в резултата с убедителното 5:2.

Все пак Остапенко наложи волята си и намали изоставането си за 4:5, с което до някаква степен върна интригата в мача. При втория си опит за спечелването на срещата Мугуруса отново бе притисната до стената от младата латвийка, която бе близо до пълен обрат в сета. Носителката на две титли от Големия шлем обаче показа завидна психика и не допусна изненади и така в крайна сметка затвори мача след час и 25 минути игра. /БГНЕС