Световната номер 3 Гарбине Мугуруса отпадна в четвърртфиналите на тенис турнира в Сидни след загуба от рускинята Дария Касаткина, която продължи със силното си представяне преди Аустрелиън Оупън.

Мугуруса почива в първи кръг, а след това надви трудно друга рускиня – Екатерина Александрова, преди да отстъпи на Касаткина след 4-6, 4-6. Това е втори полуфинал, който рускинята достига за последните две седмици, след като загуби на Мелбърн Съмър Сет от бъдещата шампионка Аманда Анисимова. Касаткина е бивша номер 10 в света, която се изкачи в ранглистата до 26-о място след две титли и достигането на още два финала. Тя ще играе с деветата в света Паула Бадоса за място в съботния финал, след като испанката елиминира олимпийската шампионка от Токио Белинда Бенчич след 7-6 (6), 3-6, 6-3.

Намиращата се в добра форма световна номер 7 Анет Контавейт също се класира за последните четири в надпреварата след отказ на получилата контузия Онс Жабер. Естонката спечели оспорван първи сет с 6-4 преди тунизийката да поиска медицински таймаут. След дълго лечение на долната част на гърба, Жабер прекрати участието си в двубоя. Контавейт сега ще се изправи срещу световната номер 4 и шампионка на Ролан Гарос Барбора Крейчикова, след като чехкинята разби Каролин Гарсия с 6-0, 6-2.

При мъжете, руснакът Аслан Карацев надви италианеца Лоренцо Сонего с 6-2, 3-6, 6-2, за да се класира за полуфиналите, докато британският ветеран Анди Мъри се наслади на по-лек мач, след като опонентът му Давид Гофен се отказа, след като загуби първия сет с 2-6. Мъри ще играе с Райли Опелка след победата на гиганта в два сета над Брандън Накашима в изцяло американски сблъсък.