Амели Моресмо, двукратна победителка в Големия шлем и първата французойка, която е била номер 1 в световната тенис-ранглиста, беше включена в Залата на славата на световния тенис, обявиха организаторите на церемонията. Към Моресмо в групата за 2015-а, които ще попаднат в Залата на славата, е и Дейвид Хол в категорията тесисисти-инвалиди, и Нанси Джефът в категорията за хора, помогнали за развитието на този спорт.

"Чудесно е да видиш такова разнообразие в нашите номинации за Залата на славата- един страхотен тенисист, един спортист в инвалидна количка и един деятел", заяви Тод Мартин, изпълнителен директор на Залата на славата, която се намира в Нюпорт, щата Роуд Айлънд.

Моресмо доминираше в световния тенис с особена сила през 2006-а година, когато вдигна титлите в Австралия и Уимбълдън от Големия шлем. Нейният елегантен бекхенд с една ръка и силните й атаки станаха причина да прибави общо 25 титли в турнирите и сребърен медал от Олимпийските игри в Атланта.

Другите трима финалисти в категорията за състезател също имат по две титли от Големия шлем. Това са Мери Пиърс (Франция), Серхи Бругера (Испания) и Евгений Кафелников (Русия).

Дейвид Хол, който има девет титли от Големия шлем за инвалиди в Австралия и още осем победи в Ю Ес Оупън, реално е най-добрият при хората в неравностойно положение.

Нанси Джафет пък е жена, която е отдала голяма част от живота си за организиране и развитие на тениса при младите, а също така е работила и в WTA. Церемонията по въвеждането им в Залата на славата е планирано за 18-и юни./БТА