Поставената под номер 1 на турнира в Оукланд (Нова Зеландия) Забине Лисицки успя да спечели първия си мач срещу французойката Виржини Разано с 6:4, 6:4. Лисицки започна зле във втория сет и губеше с 0:2. Тя обаче спаси мач-бол на противничката си, която се беше устремила към 3:0 и направи обрат с отлични ретури. 22-годишната германка от полски произход започна много зле през 2011-а година, но след като достигна до полуфинал на Уимбълдън, показа още добри игри и финишира в топ 20 в женската ранглиста за първи път в кариерата си.

Поставената под номер 4 италианка Флавия Пенета отстрани Сорана Кърстя от Румъния с 6:4, 7:6 (7:5). Пенета, която е финалистка в този турнир през 2010-а година, направи един пробив през първия сет и той беше достатъчен. Във втората част на мача обаче се стигна до тайбрек, където Кърстя поведе с 3:1, но нямаше сили за нещо по-сериозно и в крайна сметка отстъпи.

Турнирът загуби голямата си звезда Винъс Уилямс, която се отказа заради заболяване и мястото й беше заето от Саша Джоунс, която влезе с уайлдкард. 21-годишната австралийка Джоунс загуби на старта от Елена Балтача с 2:6, 6:4, 3:6, като британката от украински произход ще играе в следващия етап с Пенета.