Петра Квитова от Чехия започна успешно защитата на титлата си на турнира по тенис на червени кортове в германския град Щутгарт с награден фонд 456073 евро. Поставената под номер 7 Квитова надделя над финалистката от Откритото първенство на АВстралия Дженифър Брейди (САЩ) с 6:4, 6:3 за 93 минути.

"Когато жребият излезе, си казах, че това спокойно може да бъде четвъртфинал или полуфинал в Големия шлем. В схемата има толкова силни тениситки", коментира чехкинята, която спечели последното издание на турнира през 2019 година.

Десетата в света Квитова пласира 27 печеливши удара и не допусна пробив в мача. Тя взе първата част с брейк в десетия гейм, а след това поведе с 4:1 във втората по пътя си към крайната победа.

"Получи се страхотен мач срещу труден съперник в първия кръг- В началото бях малко стегната и имах проблеми в геймовете, в които сервирах. В някои моменти и късметът ми помогна. Радвам се, че се възползвах от шанса да я пробия и да спечеля първия сет. Може би това беше ключът към успеха ми днес", коментира чехкинята.

Квитова ще играе за място на четвъртфиналите срещу Мария Сакари от Гърция.

Друга тенисистка от топ 10 Арина Сабаленка (Беларус) също стартира с победа. Седмата в класацията на УТА и пета поставена в схемата Сабаленка елиминира китайката Шуай Чжан с 6:2, 6:2 за малко повече от час.

"Направих всичко необходимо в този мач. Тя опита да се бори за всяка точка. Всяка първа среща на клей може да бъде опасна, така че се стараех да бъде концентрирана от началото но края и да давам най-доброто от себе си. Щастлива съм от тази победа. Мисля, че сервисът много ми помогна", каза Сабаленка, който във втория кръг ще се изправи срещу представителката на домакините Ана-Лена Фриздам.