Петра Квитова има 27 титли в кариерата, но спечелването на изцяло чешки демонстративен турнир миналата седмица беше различно преживяване за нея, което тя окачестви като „странно“ заради липсата на фенове, призна двукратната шампионка на Уимбълдън за Ройтерс.

Надпреварата в Прага беше едно от малките глобални събития, които се проведоха след преустановяването на професионалния тенис в началото на март. Докато беше специално за бившата номер 2 в света при жените да вдигне трофея в родния си тенис клуб, където спечели турнир от WTA преди две години, чувството не беше същото. „Щастлива съм от титлата си, но това бе различен вид турнир. Да играя пред празни трибуни също беше странно. Направихме някои страхотни завършващи удари и никой не аплодираше, така че е много трудно от тази гледна точка. Но от друга страна, винаги е хубаво, когато си отново на корта“, започна тя.

30-годишната тенисистка добави, че играчите просто трябва да се адаптират. „Нещата бяха много различни – нямаше как да използвам кърпа между точките. Отне ми време да стигна до нея, така че просто я оставих на скамейката. За мен беше изнервящо и, че нямаше подавачи на топки. Не знаех, че е забранено и да се ръкостискаме на мрежата след края на даден мач. Почувствах се много неспортсменски“. Чехкинята трудно си представя турнири от Шлема без публика. „Трудно е да си представя турнири от Шлема без публика…много е трудно, защото феновете са много важни за играчите. Ако провеждаме надпревари от Големия шлем без привърженици, ще бъде много тъжно. Но все пак, по-добре е да има турнир от Шлема, отколкото да няма“.

Квитова призна още, че инцидентът, който едва не сложи край на кариерата ѝ (б.р; крадец, нахлул в дома й, който нарани играещата й ръка през 2016) я е научил на търпение, когато има принудителна пауза. „Пропуснах пет месеца, когато се опитвах да се завърна на корта. Липсваше ми всичко от спорта. Всички очакваме да разберем какво ни е отредило бъдещето и знаем, че един ден ще се върнем обратно“, завърши чехкинята.