Миналогодишната финалистка и бивша номер 1 в света Динара Сафина (Русия) се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Поставената под номер 2 Сафина разби състезаващата се за Великобритания украинка Елена Балтача с 6:1, 6:2 само за 57 минути.

23-годишната рускиня доминираше изцяло. Тя пласира 19 печеливши удара и проби пет пъти подаването на съперничката си по пътя към успеха.

За място на четвъртфиналите Сафина очаква сънародничката си Мария Кириленко.

Кириленко, която след три дни ще навърши 23 години, отстрани трудно италианката Сара Ерани със 7:5, 7:6(4) и изравни най-доброто си класиране в Мелбърн отпреди два сезона.

Московчанката, която в първия кръг изхвърли шампионката от 2008 година Мария Шарапова (Русия), направи 27 печеливши удара в мача, който продължи 2:16 часа.

Друга рускиня Надя Петрова разби финалистката от 2003 година и Ким Клайстерс от Белгия с 6:0, 6:1.

Петрова, четвъртфиналистка от 2006 година, не допусна пробив през целия мач, който продължи само 52 минути.

Клайстерс, шампионка от Откритото първенство на САЩ, беше неузнаваема и допусна 26 непредизвикани грешки.

"Не чувствах топката. Като цяло въобще не успях да вляза в този мач. Това не е нещо, което се случва често, може би по веднъж на година. Неприятно е", заяви Клайстерс.

Петрова ще играе срещу сънародничката си Светлана Кузнецова в четвъртия кръг.

Трета в схемата Кузнецова се измъчи срещу германската квалификантка Ангелик Кребер, но все пак стигна до успеха с 3:6, 7:5, 6:4.

Двете си размениха по шест пробива, но в крайна сметка четвъртфиналистката от 2005 и 2009 година триумфира след 2:08 часа игра, въпреки че допусна 43 непредизвикани грешки, 19 от които в първия сет.

Поставената под номер 8 Йелена Янкович, която завърши 2008 година като номер 1 в света, също беше далеч от най-добрите си дни и отпадна от надпреварата след поражение от Альона Бондаренко (Украйна) с 2:6, 3:6 за 88 минути.

24-годишната Янкович, полуфиналистка преди два сезона, допусна 40 непредизвикани грешки.

"Мачът беше изключително тежък за мен. Опитах се да се боря, но допуснах прекалено много грешки. Не сервирах добре, не успях да намеря ритъма си", коментира сръбкинята.

Така Бондаренко ще играе в четвъртия кръг срещу китайката Цзе Чжън, която поднесе една от изненадите на деня, след като отстрани поставената под номер 11 Марион Бартоли (Франция) с 5:7, 6:3, 6:0.

Шампионката от 2003 година Жустин Енен, която по-рано през месеца се завърна на корта след почти 2-годишно отсъствие, също продължава напред.

Енен преодоля сет дефицит и 1:3 във втория при успеха си срещу 27-ата в схемата Алиса Клейбанова от Русия с 3:6, 6:4, 6:2.

Това беше победа номер 500 в професионалната кариера на бившата номер 1 в света.

"Завръщането ми е голямо предизвикателство, а аз обичам това чувство. Трябва винаги да давам най-доброто от себе си. За момента съм доволна от своята игра и се забавлявам. Това е най-важното", заяви Енен,

Белгийката ще срещне сънародничката си Янина Викмайер, която се справи със Сара Ерани (Италия) с 6:1, 6:7(4), 6:3.