Австралийката Ашли Барти пропусна възможността да се върне на върха в женската тенис-ранглиста, след като отстъпи на рускинята Светлана Кузнецова с 2:6, 4:6 на полуфинала на турнира по тенис в Синсинати.

Поставената под номер 1 в схемата на турнира Барти, която при победа щеше да измести Наоми Осака от върха на УТА, трудно намираше ритъма на игра в мача и загуби осем поредни гейма в мача с рускинята при една спечелена точка. Така Кузнецова, в момента номер 153 в света, ще играе за титлата с американката Мадисън Кийс, която се наложи над сънародничката си София Кенин със 7:5, 6:4.

34-годишната рускиня, която беше и по върховете, стана жертва на постоянни контузии, които я сринаха извън топ 100. Но на този турнир тя показа най-доброто от себе си и отстрани Слоун Стивънс, Каролина Плишкова и сега Барти.

Срещата продължи 66 минути, а въпреки дългата си кариера, Кузнецова за първи път се срещна с Барти и стига до първи финал от 30-и юли миналата година, когато триумфира във Вашингтон с 18-ата си титла в кариерата.

Кузнезцова, която играе в Охайо с уайлдкард, проби подаването на австралийката в първия гейм на втория сет. Барти се опита да върне пробива, но неуспешно и така завърши с общо 27 непредизвикани грешки в мача.

В другата полуфинална среща Кийс направи 41 уинъра, заби 14 аса и спечели 80 процента от първи сервис за първия си финал на твърди кортове от две години насам. Финалистката на Откритото първенство на САЩ през 2017-а година водеше с 5:2 през първия сет преди Кенин да спаси сет-пойнта и да спечели три поредни гейма за 5:5. Тя допусна два пробива в подаването си във втория сет, но спечели последните три и така си гарантира участие на финала./БТА