Канадката Александра Вожняк изненадващо се класира за финала на турнира в Станфорд, след като фаворитката в двубоя Серена Уилямс напусна турнира заради контузия в коляното.

Вожняк водеше с 6:2, 3:1, когато Серена се отказа окончателно. Още при 5:2 за съперничката си в първия сет американката поиска таймаут за лекарска помощ, но това не промени нищо. Тя не можеше да поема тежестта на тялото с левия си крак и в крайна сметка се отказа.

„Очаквах да спечеля турнира и започнах добре. Целта ми бе да победя тук и мисля, че при други обстоятелства щях да го направя. Но когато имаш възпаление в ставата, движението става трудно. Вожняк продължи да ме разкарва по корта, а аз се надявах да не го прави”, зави финалистката от тазгодишното издание на турнира Уимбълдън. Вожняк пък стана първата квалификантка, достигнала финала в Станфорд от въвеждането на компютърното изчисление на женската тенис-ранглиста през 1982 г.

„Това е най-големият ми финал и съм истински щастлива от начина, по който играх. Да стигнеш дотук след квалификациите не е лесно, защото мачовете са много”, заяви канадката, която е 85-та в световната ранглиста.

Серена Уилямс не бе сигурна дали ще може да вземе участие на турнира в Лос Анжелис през следващата седмица и заяви, че приоритетът й е да бъде във форма за олимпийските игри в Пекин. В другия полуфинал французойката Марион Бартоли надигра с 6:3, 6:3 Ай Сугияма от Япония.

Поставената под номер 6 в основната схема Бартоли успя с атаки от линията за сервиса да победи 33-годишната японка.

Французойката сервираше добре решителните топки, нападаше при вторите сервиси на съперничката си и успяваше да я затрудни максимално. Тя проби Сугияма при 2:1 във втория сет с удар от бекхенд и отново го направи при 5:3, за да спечели двубоя.