Защитаващата титлата си Ким Клайстерс от Белгия спаси четири мачбола и се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. В повторение на миналогодишния мач за титлата поставената под номер 11 Клайстерс победи петата в схемата На Ли (Китай) с 4:6, 7:6(6), 6:4 за 2:23 часа.

Двубоят започна с ранна размяна на пробиви, след което Клайстерс поведе с 3:1. Резултатът отново беше изравнен, а в седмия гейм белгийката се подхлъзна и изкълчи глезена си. Тя беше превързана и продължи, но На Ли отново проби за 5:4, след което затвори първия сет при собствен сервис.

Във втората част китайката пропиля аванс от 3:1, след което се стигна до тайбрек. Именно в него драмата беше пълна. На Ли поведе с 6:2 точки и имаше четири поредни мачбола. В този момент Клайстерс показа голямата си класа и със серия от изключителни удари успя да стигне до обрат след шест поредни точки.

Развоят на тайбрека разколеба китайката и тя допусна пасив от 0:4 в третия сет. Ли успя да се върне за кратно в мача, след като намали от 1:5 до 4:5, но за повече нямаше сили.

"Не мога да повярвам, че спечелих. Знаех, че ще бъде труден мач, но не можеш да бъдеш подготвена за нещата, които се случиха на корта днес. Борих се здраво и победих, въпреки че не показах най-добрия си тенис", заяви Клайстерс.

"След като получих контузията на глезена, на няколко пъти ми минаваше през главата да се откажа. Но си казах, че аз съм шампионката и играя за последен път тук, така че няма да бъде добре да завърша по този начин. С подкрепата на моя щаб продължих да играя и да се боря и успях", каза още белгийката.

На четвъртфиналите тя ще се изправи срещу победителката от мача между номер 1 Каролине Возняцки (Дания) и Йелена Янкович (Сърбия), информира БТА.

Третата в схемата Виктория Азаренка (Беларус) също продължава напред след убедителна победа с 6:2, 6:2 над Ивета Бенешова (Чехия) за 77 минути.

Така на четвъртфиналите Азаренка ще се изправи срещу поставената под номер 8 Агниешка Радванска от Полша, която беше още по-убедителна днес и отстрани 22-ата в схемата Юлия Гьоргес (Германия) с 6:1, 6:1 за 54 минути.